Vismigratie Onderzoek & Monitoring Technieken

Aanpassingen in stroomgebieden en waterbeheer zorgen voor knelpunten voor vissen. Stuwen, waterkrachtcentrales, koelwaterinstallaties en sluizen zijn barriers voor vissen waardoor zij niet in stroomop- of stroomafwaartse richting kunnen migreren. Onderzoek naar het gedrag dat vissen bij deze objecten vertonen en de manier waarop ze deze objecten vervolgens passeren is dan ook van groot belang om de migratieroutes te optimaliseren.
Visadvies heeft veel kennis op het gebied van migratiegedrag en biedt een breed assortiment aan monitoringstechnieken. Afhankelijk van het vraagstuk wordt de opzet bepaald. Om het gedrag van vissen in grotere watersystemen in kaart te brengen kunnen telemetriesystemen zoals VEMCO of NEDAP ingezet worden. In kleinere beeksystemen wordt PIT telemetrie ingezet. Daarnaast biedt VisAdvies de optie om vissen driedimensionaal (3D) te volgen met akoestische zenders (HTI tags). Het gedrag van een vis bij een stuw, waterkrachtcentrale of koelwaterlozing kan hierdoor nauwkeurig in kaart worden gebracht. Ook wordt onderzoek gedaan met merk-en-terugvang acties. Deze onderzoeken worden uitgevoerd met PIT tags, Floy-tags en VIE tags.

FishCounter

De FishCounter wordt ingezet om de omvang van de vismigratie te monitoren en bij de evaluatie van vispassages, vissluizen en andere technische vismigratieoplossingen. Door vispassages tweezijdig te monitoren kan het rendement (efficiëntie) worden bepaald.

Monitoringscontructie

De FishCounter wordt gemonteerd in een koker of onderwaterdrempel. Wanneer een vis langs zwemt detecteert het monitoringssyteem de zwemrichting van de vis en geeft een indicatie van de grootte. Bij de passage van een vis wordt ook een korte video vastgelegd waardoor de vissoort kan worden vastgesteld. De apparatuur is aangesloten op het mobiele 4/5g netwerk waardoor de data direct wordt verstuurd naar een online database. Storingen kunnen snel worden waargenomen en verholpen waardoor de kwaliteit van de gegevens wordt gewaarborgd.

Visible Implant Elastomer (VIE) Tags

Visible Implant Elastomer (VIE) Tags zijn gekleurde vismerken. Het elastomeer wordt geïnjecteerd als een vloeistof die uithardt tot een buigzame vaste stof. De tags worden onder helder of doorschijnend weefsel geïmplanteerd en blijven van buitenaf zichtbaar. Implant Elastomeer tags zijn klein, flexibel en biocompatibel. De tag kan ook ingezet worden om onder andere schaaldieren, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren te merken.
Visible Implant Elastomer is verkrijgbaar in 10 kleuren, waarvan zes fluorescerend zijn. Rood, roze, geel, groen, oranje en blauw zijn fluorescerend. Zwart, paars, bruin en wit zijn dat niet. De fluorescerende kleuren zijn goed zichtbaar in het omgevingslicht. De tag detectie kan worden verbeterd door het gebruik van ultraviolet licht. Fluorescentie van de tags is essentieel bij het merken onder pigmentatie of bij het terugvinden van tags in het donker.
VIE Tags
VIE Tags
Acoustische tags

HTI Coded Transmitter – 307kHz

De HTI gecodeerde akoestische tags uit de 795-serie zijn ideaal voor het monitoren van vissen in zoet water. De tags werken op 307 kHz en zijn met name geschikt voor gebruik in omgevingen met een hoog debiet en veel lawaai, zoals rond waterkrachtcentrales.

De tags bieden een efficiënt middel voor het detecteren van de aanwezigheid van vis en/of het op afstand volgen van vis in 2D en 3D met een fijne resolutie tot 20 centimeter. De tags kunnen tot op een kilometer afstand worden gedetecteerd. Daarnaast ondersteunen de tags het gebruik van PIT tags voor de detectie van gemerkte vis buiten het water of buiten de levensduur van de batterij van een akoestische tag.
fish migration facilities design

Voordelen

  • Sub-meter, 2D/3D resolutie in de tijd (bv. eens per seconde).
  • Detectiebereik tot een kilometer
  • Gelijktijdige tag identificatie en detectie
  • Ongevoelig voor interferentie met tag-signalen
  • Individuele tag-identificatie met meer dan 500.000 unieke codes
  • Veel opties voor de levensduur van tags (tot 5 jaar) met verschillende tag-afmetingen
  • Superieure resolutie en bereik met een gecodeerd signaal voor 11 dB toename in signaalsterkte

VEMCO

VEMCO biedt een serie kleine, lichtgewicht transmitter tags. Deze tags zenden unieke akoestische signalen uit, waardoor je als gebruiker de bewegingen van vissen nauwkeurig kunt volgen met behulp van strategisch geplaatste ontvangers. Met VEMCO kunt u de mysteries van visgedrag, migratiepatronen en habitatgebruik ontrafelen met een ongeëvenaarde nauwkeurigheid. VisAdvies heeft een diepgaande expertise in het toepassen van VEMCO, waardoor we oplossingen op maat kunnen maken voor specifieke eisen.
VEMCO Tags

Wat VisAdvies voor u kan doen:

  • Een op maat gemaakt monitoringnetwerk van ontvangers bouwen
  • Zenders chirurgisch inbrengen of bevestigen aan vissen
  • Analyseren van visgedrag, migratiepatronen en habitatgebruik
Bent u geïnteresseerd geraakt of wilt u meer informatie?
Neem dan contact op met één van onze medewerkers.
Ing. Hendry Vis
Ing. Hendry Vis
+31 6 41 47 09 50
Vis@VisAdvies.nl
Contact