Migratie schieraal in beeld

Migratie schieraal in beeld

Sinds 2018 monitort VisAdvies, in opdracht van Vattenfall en RWE, de zeewaartse migratie van de schieraal (Anguilla anguilla) in de maas bij verschillende waterkrachtcentrales. Deze monitoring wordt uitgevoerd middels een lange fuik van ongeveer 80 meter dat aansluit op een ponton voorzien van meerdere camera's en het Fish Counter systeem. De Fish Counter meet door middel van elektromagnetische velden het aantal vissen dat passeert. Daarnaast worden foto's gemaakt van de vissen om de metingen van de Fish Counter te valideren. Op deze manier van monitoren wordt de vis niet gevangen en gehanteerd. De passerende vissen, waaronder de aal, worden alleen gemeten en gefotografeerd. In de afbeelding hieronder staat een foto van de meetopstelling van 2021-2022.

Inmiddels is de najaarsmigratie van 2021-2022 in volle gang en bij alle monitoringsopstellingen zijn er schieralen waargenomen die zich naar zee verplaatsen. Dit is opmerkelijk omdat aanvankelijk gedacht werd dat veel schieralen al aan het migreren waren vanwege de hoge waterstanden in de zomer. Piek afvoer gaat namelijk vaak gepaard met de migratie van de schieraal. Echter zien we de schieraal migratie op een relatief normaal tempo verlopen. Hieronder staat een afbeelding van een migrerende schieraal die langs één van de camera's is gezwommen.

Naast de monitoring moet er ook regelmatig onderhoud worden gepleegd aan de netten. Zo moeten de monitoringsinstallaties elke maandag en vrijdag geschoond worden om obstructie door vegetatie in het net te voorkomen. Bij een obstructie kan de druk op het net zo groot worden, dat het gaat schuren op het frame. Een obstructie kan al snel ontstaan door een combinatie van takken, bladeren en de vorming van alg op de mazen van het net. Het schonen wordt uitgevoerd met een grote hogedrukreinigerdoor onze veldmedewerkers. In de afbeelding hieronder staat een voorbeeld van de werkzaamheden uitgevoerd bij één van onze meetopstellingen.

Benieuwd naar onze andere onderzoeken en meetopstellingen? Kijk dan op onze projecten pagina.