VisAdvies in Noord-Ierland: migratieonderzoek Atlantische zalm

VisAdvies in Noord-Ierland: migratieonderzoek Atlantische zalm

In het najaar van 2018 zal VisAdvies naar Noord-Ierland afreizen om bij te dragen aan onderzoek naar de migratie van Atlantische zalm (Salmo salar) in de Bush river.

Atlantische zalm status

De Atlantische zalm is in de afgelopen honderd jaar uit grote delen van zijn verspreidingsgebied verdwenen. Ook in Noord-Ierland staan de populaties onder  druk, en in Nederland is de wilde zalm zelfs volledige uitgestorven. Om het voortbestaan van deze illustere vissoort te garanderen, voert het Agri- Food & Biosciences Institute (AFBI) al sinds 1970 onderzoek uit naar de soort in de Bush river.

PIT telemetrie in Noord-Ierland

Vanaf het voorjaar van 2019 gaat het AFBI bij haar meetstation in Bushmills PIT telemetrie inzetten. In de komende jaren zullen 5000 jonge zalmen (parrs) worden voorzien van een Passive Integrated Transponder (PIT-tag). Vanaf dat moment zullen alle gemerkte vissen bij het meetstation worden waargenomen. De PIT tags gaan een vissenleven lang mee, zodat ook de volwassen geworden zalm wordt geregistreerd als ze weer de Bush river optrekken om zich voort te planten. Deze informatie zal inzicht bieden in de timing van de migratie, verblijfsduur op zee,  overleving van de jonge zalmen, en zo bijdragen aan de bescherming van de soort.
VisAdvies zal voor AFBI dit PIT meesysteem op gaan zetten. Ons bedrijf heeft in de loop der jaren uitgebreide kennis en ervaring opgedaan met deze techniek.

Ben je benieuwd naar de techniek achter PIT telemetrie en voor welke doeleinde het gebruikt kan worden, kijk dan hier.