Visoverlevingstest gemaalpomp Obdam

Visoverlevingstest gemaalpomp Obdam

De visvriendelijke gemaalpomp in het poldergemaal van Obdam is in december 2018 door VisAdvies onderzocht op de overleving van door de pomp gepasseerde vissen. Hiervoor zijn schieralen en blankvoorns vanaf de polderzijde onder verschillende toerentallen door de pomp gelaten. Aan de boezemzijde werden de vissen weer opgevangen, waarna deze werden beoordeeld op eventueel opgelopen schade direct na het passeren van de pomp. Na 48 uur werd bepaald wat per toerental en soort de overleving was, zodat een scherper beeld van de visvriendelijkheid van de pomp ontstond.

Maatwerk

Voor de overlevingstest is een invoersysteem gemaakt waarmee de schieralen en blankvoorns voor de gemaalpomp gebracht konden worden. Hierdoor konden de vissen het laatste stuk op natuurlijk wijze richting de pomp zwemmen.

Positieve aandacht voor vis en onderzoek

De proef trok veel positieve aandacht van passanten en omwonende die maar al te geïnteresseerd waren in de bedrijvigheid rond het gemaal. Ook de regionale krant kwam een bezoek brengen. Een mooie gelegenheid om onze passie voor vis en onderzoek te delen. Lees hier het artikel van het Noord-Hollands dagblad terug.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, die het gemaal beheert, en Bosman Watermanagement die de visvriendelijke gemaalpomp (Bosman Vision 50 MC) heeft ontwikkeld.

Benieuwd naar soortgelijk onderzoek van VisAdvies? Kijk dan op onze pagina over visschade & sterfte.